300 Kay

Kay Dekkers

Te genezen is dementie niet, maar kan mogelijk worden voorkomen door een gezonde leefstijl aan te nemen en wel in een zo vroeg mogelijke levensfase.

Onderzoeker in beeld
Drs. Kay Deckers heeft Neuropsychologie gestudeerd in Maastricht en is sinds april 2013 werkzaam bij het Alzheimer Centrum Limburg en de Universiteit van Maastricht. Hij is een van 8 Alzheimer Centrum Limburg onderzoekers die zich bezig houdt met In-MINDD (INnovative, Midlife INtervention for Dementia Deterrence).

In-MINDD
Het In-MINDD project is een samenwerkingsverband tussen partners in Ierland(Dublin City University), Schotland (University of Glasgow), Frankrijk (Université de Nice Sophia Antipolis) en Nederland (Maastricht University). Het doel van In-MINDD is om mensen van middelbare leeftijd (40-60 jaar) bewust te maken dat zij zelf iets aan hun risico op dementie kunnen doen. Er zijn risicofactoren die men kan verbeteren, bijvoorbeeld door een gezond gewicht aan te houden, door gezond te eten en door regelmatig te bewegen.

De afgelopen periode zijn de onderzoekers van In-MINDD in de literatuur gedoken en hebben zij de belangrijkste risicofactoren van dementie in kaart gebracht. Op basis van deze factoren, is men bezig om een programma op het internet te ontwikkelen. Dit programma legt uit welke factoren belangrijk kunnen zijn en biedt ‘op maat’ handvaten hoe mensen het beste het risico op dementie kunnen verlagen. In samenspraak met de huisarts zal namelijk een preventief gezondheidsprofiel gericht op risicoreductie worden opgesteld. Deelnemers worden gevraagd om op verschillende momenten informatie via de website aan te leveren. Via sociale media worden ze vervolgens ondersteund bij het bereiken van hun gezondheidsdoelen.

In nauw overleg met de partners in Ierland, Schotland en Frankrijk en huisartsen in Maastricht wordt op dit moment vorm gegeven aan de eerste versie van het programma. In de volgende stap zal bij een aantal huisartsen in Nederland het systeem worden uitgerold en getest op haalbaarheid.

Indien u meer wilt weten over IN-MINDD kunt u een kijkje nemen op de website: http://www.inmindd.eu of contact opnemen met de onderzoeker: Kay Deckers, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Via http://bit.ly/inmindd kunt u een Nederlandstalige PDF van de In-MINDD folder downloaden.