300 Lizzy

Drs. Lizzy Boots

Drs. Lizzy Boots heeft Gezondheidswetenschappen, Geestelijke Gezondheid gestudeerd in Maastricht en is sinds februari 2012 werkzaam bij het Alzheimer Centrum Limburg en de Universiteit van Maastricht. Met haar onderzoek richt zij zich op het evalueren van het effect van de cursus ‘Partner in Balans’ op zelfvertrouwen en depressieve klachten van mantelzorgers van mensen met milde cognitieve klachten of beginnende dementie.

Partner in Balans

Wat houdt de cursus in?
De cursus ‘Partner in Balans’ is voor partners van mensen met MCI (milde geheugenbeperkingen) en beginnende dementie en richt zich op het behouden van een gezonde balans tussen het zorgen voor zichzelf en het zorgen voor hun partner. Een goede voorbereiding in deze vroege fase is belangrijk om de zorg voor een partner met dementie zolang mogelijk thuis vol te houden. De cursus ‘Partner in Balans’ kan deels via het internet gevolgd worden en is daarom ook met name bruikbaar voor partners van mensen met dementie op vroege leeftijd die vaak nog volop in het arbeidsproces zitten of veel andere verantwoordelijkheden hebben en met deze cursus zelf hun schema kunnen indelen. De cursus duurt 8 weken en bestaat uit een aantal thematische modules waarin men verdiepende informatie krijgt over het thema en leert te reflecteren op de persoonlijke situatie. Deelnemers leren op basis van deze reflectie persoonlijke doelen op te stellen, samen met een coach. De coach zal samen met de deelnemer bekijken waar de eigen behoeften liggen, het programma samenstellen en de deelnemer begeleiden in het doorlopen hiervan.

Een voorbeeld: Een aantal partners gaven aan dat ze snel discussies krijgen met hun partner, vaak door wederzijds onbegrip. Door de cursus hebben ze geleerd niet steeds hun partner te corrigeren maar even een time-out te nemen wanneer de gemoederen oplopen, steeds weer te bedenken dat hun partner er niets aan kan doen en maar één ding tegelijk te bespreken met hun partner. Door deze tips meer toe te passen in hun dagelijkse communicatie merken ze dat er meer rust is gekomen en dat ze minder discussies hebben.

Ervaring deelnemer Partner in Balans
“Ik heb deze cursus gevolgd om beter inzicht te krijgen in de materie waar je mee geconfronteerd wordt als er geheugen problemen gediagnosticeerd worden bij je partner. De dagelijkse omgang met personen met geheugen problemen vraagt toch een andere levensstijl en invulling in ons leven. De cursus leert je problemen anders te benaderen/ bekijken, de filmpjes lieten personen aan het woord die in de zelfde situatie zaten en problemen helder verwoorden. Het is de kunst als partner de dagelijkse gang van zaken in evenwicht en balans te sturen met zo weinig mogelijke conflicten en goede kwaliteit van leven. Als partner is het fijn om contact te hebben met gelijken om te leren van andere personen en daardoor betere inzichten te krijgen in de problematiek. Ook worden zaken beschreven, tips gegeven waar je aan kunt terug denken als je in een bepaalde situatie verzeilt en zo gemakkelijker tot een oplossing komt op dat moment. Ik vond de cursus een meerwaarde in ons leven en zal er zeker gebruik van maken in de toekomst.”

Bent u geïnteresseerd?

Indien u meer wilt weten over Partner in Balans of indien u interesse heeft om de cursus te volgen kunt u een kijkje nemen op de website: www.partnerinbalans.nl of vrijblijvend contact opnemen met de onderzoeker: Lizzy Boots, telnr. 043-3881994, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.