Personen met jongdementie werken op het Landschap: ‘ik kom hier weer tot leven'

Op Hof Espelo bij Enschede doen personen met jongdementie sinds kort vrijwilligerswerk op het landgoed. Deze mensen zijn vaak lichamelijk nog best fit, maar werken lukt niet meer. Met deze dagbesteding helpen ze het landschap en zichzelf.

De dagbesteding is een samenwerking tussen Landschap Overijssel en zorgorganisatie Carintreggeland. Op Hof Espelo werken de deelnemers samen met andere vrijwilligers en mensen van Landschap Overijssel aan het onderhoud van het landgoed. Ook mantelzorgers van dementerenden zijn welkom om mee te doen.

Groot effect
Jan Tiernego is al sinds de start afgelopen november bij het project betrokken. Het ging niet goed met hem, hij was depressief, kwam de deur niet uit en zijn conditie was slecht. Sinds Jan op het landgoed werkt, gaat het veel beter. "Ik was vaak heel somber, had geen zin meer. Hier ben ik weer tot leven gekomen."

Mensen zoals Jan die al op relatief jonge leeftijd beginnen te dementeren, hebben veel baat bij werk in de buitenlucht. Gewoon werken lukt meestal niet meer, maar hier doen ze toch nuttig werk. Die zingeving gecombineerd met frisse lucht en beweging zorgt ervoor dat ze beter in hun vel zitten. Dit kan zelfs het dementieproces vertragen.

Nieuwe deelnemers
De dagbesteding op Hof Espelo is nieuw. Na een voorzichtige start zijn er nu vier deelnemers. Er is ruimte voor meer mensen die baat kunnen hebben bij deze vorm van dagbesteding. Het project is bedoeld voor mensen met beginnende dementie en andere vormen van niet-aangeboren hersenletsel.

Carintreggeland zorgt samen met Landschap Overijssel voor professionele begeleiding, ook zijn er nog vrijwilligers bij zodat de deelnemers veel persoonlijke aandacht krijgen.

Klik hier om het volledige artikel te lezen of om het filmpje te bekijken.

Foto en tekst: Jolande Verheij