Angela Groothuizen volgt jonge mensen met dementie in ‘Voor Ik Het Vergeet’


In ‘Voor Ik Het Vergeet’ volgt Angela Groothuizen een jaar lang mensen tussen de 31 en 65 jaar, die verschillende vormen van dementie hebben. Vanaf dinsdag 4 april is bij RTL 4 te zien hoe Angela een intiem kijkje krijgt in het leven van mensen die tot voor kort nog volop in het leven stonden.

Angela: “Iedereen maakt wel iemand met dementie mee in zijn omgeving. Maar er zijn weinig mensen die weten dat dementie ook jongere mensen kan treffen. Ik denk dat ‘Voor Ik Het Vergeet’ meer begrip kan kweken voor deze ziekte bij jonge mensen. Het is een heel mooi programma geworden. Mensen zullen ontroerd raken, maar het is geen tranentrekker.” Angela volgt in zes afleveringen verschillende gezinnen. Zo ziet zij onder anderen het jonge stel Rob en Suzanne worstelen met de intensieve verzorging voor een moeder die de diagnose Alzheimer gekregen heeft. Ze genieten van het leven, werken hard en hebben een kinderwens. Maar in de zomer van 2015 komt het leven van dit jonge koppel volledig op zijn kop te staan als Marja, de moeder van Suzanne, de diagnose Alzheimer krijgt. Suzanne zet haar werk op een laag pitje en haar leven wordt volledig op de zorg voor haar moeder ingericht. Ook volgt Angela Maarten en Sandy. Maarten is pas 31 jaar als hij te horen krijgt dat hij Fronto Temporale Dementie heeft, een vorm van dementie die vooral invloed heeft op zijn gedrag en persoonlijkheid. Hij gaat zo snel achteruit dat hij al niet meer thuis woont. Zijn vrouw Sandy en 3-jarige dochtertje bezoeken hem regelmatig. Omdat Maarten een agressieve vorm van FTD heeft, zal hij zijn dochtertje nooit zien opgroeien.

Na kanker en hart- en vaatziekten is dementie de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. De verwachting is dat uiteindelijk één op de vijf mensen dementie krijgt. Wie denkt dat de ziekte alleen oudere mensen treft komt bedrogen uit. Ook jongere mensen krijgen steeds vaker met dementie te maken.

‘Voor Ik Het Vergeet’ is in samenwerking met Alzheimer Nederland tot stand gekomen om meer erkenning en begrip te krijgen voor de ingrijpende ziekte. ‘Voor Ik Het Vergeet’ wordt geproduceerd door Simpel Media.

Bekijk hier de afleveringen (registreren is nodig, maar volledig gratis).