"Taboe rond jongdementie doorbreken".
Bi-ventielbos moet ziekte bespreekbaar maken

In Kruishoutem werden gisteren zo’n 600 bomen geplant voor wat een themabos rond jongdementie moet worden. Het waren mensen die aan jongdementie lijden die de bomen er mee hielpen planten.


 

 “Op de ziekte rust nog een te groot taboe”, ondervinden de patiënten en hun buddy’s.

Het idee om een themabos over en voor mensen met jongdementie aan te leggen, gaat uit van Astrid Van Huffel die in april haar boezemvriendin Brigitte Timmermans - Bi voor de vrienden - verloor bij een ongeval tijdens de Etixx Classic. “Een bos zorgt voor zuurstof en nieuw leven, net zoals Brigitte als gynaecologe dagelijks zuurstof en nieuw leven schonk”, motiveert Astrid. Brigitte leed aan jongdementie en was actief bij vzw Het Ventiel: een buddywerking voor mensen met jongdementie dat focust op wat wél kan en hen nieuwe uitdagingen biedt.

600 bomen

Het waren haar lotgenoten die gisteren samen met hun buddy’s zo’n 600 bomen in de grond staken op de hoek van de Passionistenstraat en de Nazarethsedorpweg in Kruishoutem, waar het ‘Bi-Ventielbos’ wordt aangelegd.


Onder hen ook Johan Van Hoorde (53) en zijn buddy Ingrid Vanslembrouck (45), allebei uit Brakel. “Johan is de echtgenoot van mijn nicht”, licht Ingrid toe. “Pas 2,5 jaar geleden werd bij hem jongdementie vastgesteld, maar in die tijd is hij bijzonder veel veranderd. Hij was nog maar in de helft van zijn leven toen plots de stekker werd uitgetrokken. Dit ondanks het feit dat hij nog schoolgaande kinderen heeft. Niet enkel voor hem, maar ook voor zijn echtgenote was het verdict bijzonder zwaar. Zij moet nu dag in dag uit voor hem zorgen, maar kan dit niet alleen. Vandaar dat ik me heb aangeboden als buddy om haar wat te ontlasten. Via Het Ventiel doen we samen tal van activiteiten. Zelf heb ik mijn job moeten opgeven vanwege fibromyalgie, een spierziekte. Door zijn buddy te zijn, kan ik ook zelf weer iets betekenen.”

Taboe

Het bos, dat zal voorzien worden van boodschappen en getuigenissen, moet jongdementie meer bespreekbaar maken. “Vandaag de dag rust er nog steeds een groot taboe op. Dit omdat de ziekte niet zo gekend is”, stelt Ingrid vast.


”Er is zo veel schaamte aanwezig en mensen vinden het moeilijk om erover te praten. Dementie wordt immers geassocieerd met senioren. Het is veel moeilijker voor zowel de patiënt als zijn omgeving om uit te leggen dat actieve, werkende mensen van pakweg 50 jaar moeite hebben met spreken, of stemmingswisselingen hebben.” Het thema bespreekbaar maken is volgens Ingrid dan ook een eerste belangrijke stap. “En op dat vlak zal dit bos een absolute meerwaarde bieden.”


De feestelijke opening staat gepland op 29 april. Steunen kan via www.lozerlodgeforlife.com.

Bron: https://www.hln.be/regio/brakel/-taboe-rond-jongdementie-verbreken~aadfd71f/

Foto: Ronny De Coster Ook Rick de Leeuw, peter van de actie, kwam een boompje planten