Te Gek!? in het teken van jongdementie

SH106895In 2013 werd het initiatief Te Gek!? verder gezet. Ook perslui en BV's stonden klaar om te participeren. De focus lag op jongdementie.

Personen met jongdementie zijn een vaak vergeten doelgroep. In Belgiƫ spreken we van 3.000 tot 12.000 mensen met dementie op jonge leeftijd d.w.z. onder de 65 jaar. De diagnose wordt vaak laat gesteld en brengt bovendien heel wat onzekerheid mee over de financiƫle, sociale en emotionele toekomst. Er is werk aan de winkel voor de ontwikkeling van een integraal zorgtraject jongdementie, i.s.m. de diverse overheden, personen met dementie zelf en hun families, mantelzorgers en professionele zorgaanbieders. Door aangepaste hulp, begeleiding en vooral het doorbreken van het taboe rond de aandoening kan recht worden gedaan aan de behoeften van deze doelgroep.

Op dinsdag 9 juli 2013 vertrok de Te Gek!?-karavaan in Brussel voor hun eigen Tour De France langs een mythisch parcours waarbij o.a. de Mont Ventoux en l'Alpe d'Huez beklommen werden. In aanwezigheid van talloze BV's, politici, sympathisanten, mantelzorgers, medewerkers uit de zorgsector, ... toonden de deelnemers tot wat mensen met jongdementie in staat zijn. Door te focussen op de mogelijkheden in plaats van de beperkingen wou deze editie van de Te Gek!?-tour de negatieve beeldvorming rond jongdementie bijstellen.