Jongdementie blijft actueel, nu ook in de politiek

De zorg voor mensen met dementie, daarover gaat het soms in de commissie voor Welzijn van het Vlaams Parlement. Hoewel het doorgaans om oudere mensen gaat, zijn er ook die ermee geconfronteerd worden op jongere leeftijd. Op een leeftijd dat ze nog een huis moeten afbetalen of studerende kinderen hebben.

Eerder dit jaar lanceerde Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Persyn een resolutie (https://www.dementie.be/expertisecentrum-dementie-vlaanderen-vzw/in-de-media/vlaamse-resolutie-vraagt-specifieke-beleidsaandacht-mensen-jongdementie/) over de problematiek. De precaire financiƫle situatie die mensen meemaken wanneer ze met jongdementie moeten verhuizen naar een woonzorgcentrum was aanleiding voor persaandacht in Knack (https://www.knack.be/nieuws/belgie/armoede-dreigt-voor-mensen-met-jongdementie-het-enige-wat-ze-ons-kunnen-adviseren-is-een-benefiet-organiseren/article-longread-1187195.html) en in het VRT-journaal (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/08/21/nood-aan-erkenning-voor-jongdementerenden/).

De problemen beginnen zodra de persoon met dementie niet meer kan werken en van een uitkering moet leven. Aangezien het gemiddeld meer dan vier jaar duurt voor de juiste diagnose wordt gesteld, weten ze lange tijd niet waar ze aan toe zijn. Soms kiest de partner er noodgedwongen voor om een stuk van de mantelzorg op zich te nemen en dus minder te gaan werken, waardoor het gezinsbudget nog verder krimpt.

Maar echt precair wordt het pas als het tijd wordt voor een opname in een woonzorgcentrum. Dat kost al gauw 1800 tot 2200 euro per maand. Voor hoogbejaarden is dat al veel, maar zij hebben meestal niet veel andere kosten meer. Anders is het voor gezinnen met kinderen die nog huur moeten betalen of een hypotheek aflossen. Bovendien verblijven mensen met jongdementie langer in een woonzorgcentrum, terwijl dat bij ouderen gemiddeld nog geen twee jaar is.

De regeling die minister Jo Vandeurzen heeft uitgewerkt voor mensen met jongdementie die in een woonzorgcentrum verblijven was voorwerp van debat op Vlaamsparlement.tv.

Joris Vanderpoorten praatte erover met Elke Van den Brandt (Groen), Freya Saeys (Open Vld) en Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen).

Bekijk hier het debat.