7e Ontmoetingsdag Jongdementie - Mechelen
Sleutels tot geluk!

Op 24 november namen in het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot te Mechelen meer dan 170 personen met jongdementie, familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers en hulpverleners deel aan een zeer geslaagde 7e Ontmoetingsdag Jongdementie van Alzheimer Liga Vlaanderen en partners. 

Gastheer van de dag was Carry Goossens, peter van Alzheimer Liga Vlaanderen.

In Vlaanderen leven naar schatting 1.800 mensen met jongdementie. Zij kregen de eerste dementiesymptomen reeds vóór hun 65e levensjaar. We moeten durven te zeggen dat naast de nefaste impact er ook mooie momenten zijn in het leven van de betrokkenen. De 7e Ontmoetingsdag Jongdementie ‘Sleutels tot geluk’ ging hierop in.

Op de dagorde stonden mooie getuigenissen over geluksmomenten van personen met jongdementie en een voordracht over sleutels tot geluk, gegeven door Professor Em. Mia Leijssen.Vervolgens genoten deelnemers van een theeproeverij, een creatieve therapie, een muziekworkshop of van een verwenmoment. Anderen spraken over seksualiteit en intimiteit bij jongdementie of verkozen een stadswandeling, een rit met de paardentram ofwel een bezoek aan het Speelgoedmuseum of aan het stadion van KV Mechelen. Doorlopend konden personen met jongdementie ook terecht in een ontmoetingscafé. Daarnaast vereerde minister Jo Vandeurzen ons met een bezoek tijdens de broodjeslunch.

De 7e Ontmoetingsdag Jongdementie was een organisatie van:

Alzheimer Liga Vlaanderen in samenwerking met het regionaal expertisecentrum dementie Orion i.s.m. PGN, Algemeen Ziekenhuis Sint-Maarten, ’t MoNument, wzc Ambroos Ouderenzorg Emmaüs, Stedelijke AdviesRaad Mechelen, Zorgbedrijf Rivierenland en dit met de steun van stad Mechelen, AZ Sint-Maarten en PI life sciences consultancy.

Sfeerbeelden van deze mooie dag vindt u hier, met dank aan onze fotograaf Simon Clement.

De powerpointpresentatie van de dag kan u hier downloaden (PDF).