Mensen met jongdementie maken trektocht door Alpen


Een groep avonturiers trekt dit najaar door de Alpen met mensen met jongdementie. Een stunt die benadrukt dat de zware aandoening veel maar niet alles kapotmaakt.

 

Actief blijven vertraagt bovendien de achteruitgang, weet ook Christophe Naessens (64) uit Stasegem. De bankdirecteur kreeg vijf jaar geleden de diagnose maar ging daarna nog op expeditie door de Himalaya, samen met vrouw Winnie. “In Nepal hebben we de moed gevonden om door te gaan.”

Ze is er “101 procent” zeker van, zegt Winnie. Dat haar man door actief te blijven er nu beter aan toe is. Dat ze samen – door zijn lijf en hersenen te blijven uitdagen – de achteruitgang hebben vertraagd. Ook al heeft die intussen onherroepelijk toegeslagen. “Het wordt steeds moeilijker”, zegt ze. “Langzaam verliest Christophe zijn greep op de dingen.”
Haar man kreeg de diagnose jongdementie vijf jaar geleden. Het verdict kwam als een mokerslag. “Tegen dementie bestaat geen ¬enkel medicijn, mijn man was dus in één klap terminaal. Het einde, daar gingen we vanuit. ”

Ondanks de mokerslag trok het koppel in 2015 onder begeleiding naar Nepal, voor een trektocht doorheen de -Himalaya. Een uitdaging voor iedereen, en dus een enorme voor wie vaker verward is en moeilijker beweegt. “Nu nog, als we eraan terugdenken, geeft het ons de moed om door te gaan”, zegt Winnie, die lang geleden samen met haar man een Argentafiliaal opstartte in Zwevegem. “De reis heeft ons doen beseffen dat er – zeker in de eerste jaren – nog veel meer mogelijk is dan eerst lijkt. Intussen is alles een uitdaging, zelfs de tram nemen, maar dat schrikt ons niet af. We gaan op weekend naar de zee, we gaan wandelen of dineren met vrienden. Christophe gaat zelfs nog mee naar de bank, ook al werkt hij er niet meer.”

Zeven uur per dag
Active coping, heet dat, in medische termen, zegt professor Mathieu Vandenbulcke, ouderenpsychiater aan het UZ Leuven en een van de avonturiers achter het Brain Adventure Team. Hij was erbij in Nepal en trekt – samen met onder anderen zanger Rick de Leeuw – eind deze zomer opnieuw de bergen in met mensen met jongdementie. Dit keer de Alpen. Van 31 augustus tot 8 september wordt er elke dag 6 à 7 uur gewandeld in de streek van de Valle Maira in Noord-Italië.
“De natuurlijke reactie van mensen die erg ziek zijn, is om de risico’s te beperken”, zegt professor Vandenbulcke. Thuisblijven dus, en al zeker niet ver op reis gaan met iemand die makkelijk verdwaalt. “Maar bij dementie weten we dat nieuwe uitdagingen net heilzaam zijn.” Net als fysieke activiteit. “Die doet de hersen-reserve toenemen en zorgt voor minder stress.”
In Vlaanderen zijn er zo’n 1.800 mensen die nog voor hun 65ste verjaardag de diagnose ‘dementie’ kregen. Het einddoel van het Brain Adventure Team is hen állemaal vaker op pad te sturen. “Naar de zee of de Ardennen”, zegt Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. “Maar ook, en waarom niet, de bergen in. Zolang dat nog kan.” Op basis van de trektocht dit najaar wordt daarom een reisgids gemaakt met zowel praktische tips over de route doorheen Noord-Italië als algemene info over reizen met mensen met jongdementie.

Bron: Het Nieuwsblad – 25/02/2019 (Jonas Mayeur)


Eén van de deelnemers aan de tocht in september is Roland Vandenbranden uit Sint-Niklaas. Zijn echtgenote richtte enige tijd geleden de buddywerking jongdementie ‘De Companjong’ (https://decompanjong.be/wie-zijn-we/) op en Roland was te zien in het programma van Lieven Scheire ‘Team Scheire’ (https://www.canvas.be/team-scheire/roland-wil-zelfstandig-blijven). Roland maakt ook deel uit van de pas opgestarte Vlaamse werkgroep van mensen met dementie.

De trektocht in Italië kan je volgen op de website van het Brain Adevnture Team. Je kan de plannen voor de reisgids mee mogelijk maken via de crowdfundingsactie op https://www.facebook.com/donate/407008933441112/

Meer info: http://www.brainadventureteam.com

Beluister hier het radiofragment met Winnie Naessens (Radio 2, 25/02/2019)