Het Portiek is nieuwe woonvorm voor mensen met jongdementie

Het Portiek van De Korenbloem opent deze week officieel de deuren in de Pieter de Conincklaan. Vier woningen werden speciaal ingericht voor mensen met jongdementie. Daarnaast is er De Villa, een ontmoetingsruimte.

 

Het idee om mensen met jongdementie niet onder te brengen in een woonzorgcentrum dateert van 2012. Vzw De Korenbloem uit Kortrijk ging toen in op een oproep van minister Jo Vandeurzen (CD&V) en de Vlaamse Bouwmeester Peter Swimmen. Ze hadden het over onzichtbare zorg, met aandacht voor zorginnovatie en architectuur. Het Portiek stond in de steigers.

Voor vzw De Korenbloem kwam de oproep op een goed moment. Er waren uitbreidingsplannen ter hoogte van het Sint-Jansplein en de twee monumentale villa’s in de tuin van het woonzorgcentrum waren aan renovatie toe.

“Het Portiek is een nieuwbouwproject met kleinschalige woningen”, zegt Kristof Claeys, directeur zorg. “Jonge mensen vinden er een pallet aan zorgvormen onder eenzelfde dak, of in dezelfde omgeving. Niet alleen is er residentieel wonen, maar er zijn ook een dagcentrum, een lokaal dienstencentrum en een kortverblijf. De klemtoon ligt op maximale vrijheid voor alle gebruikers, zorginnovatie, integratie in en met de buurt, en huiselijk wonen.”

Een goedkeuring van het project in maart 2013 leidde tot een projectteam met specialisten architectuur en zorg vanuit Nederland. Na een grondige voorbereiding namen andere architecten het project over. Studio Thijs-Vermeulen en Sergison Bates werkten elk een deelproject uit. Het Portiek is zo’n project, het andere wordt volgend jaar afgewerkt.

Een aantal bewoners nam al zijn intrek in Het Portiek. Deze specifieke woonvorm voor jonge personen met dementie is uniek in de regio.

“In vier woningen voor negen tot tien personen wonen de gebruikers samen”, zegt woonadviseur Nessie Holvoet. “De aandacht van de medewerkers gaat vooral naar zinvolle dagbesteding. Je hebt hier niet het gevoel van een woonzorgcentrum. De gasten bewegen zich met de grootst mogelijke vrijheid.”

Op zondag 17 maart, Dag van de Zorg, kan iedereen een kijkje nemen in buurthuis De Villa. Dat werd ondergebracht in de gerenoveerde en beschermde Villa Lauwers op Sint-Jan. De Villa staat ook open voor de buurtbewoners. Het Portiek en De Villa zijn zondag open voor het publiek van 10 tot 17 uur. Bekijk hier het nieuwsbericht van FOCUS WTV.

Meer info: www.dekorenbloem.net

Bron: www.nieuwsblad.be, 14-03-2019; Foto: Ioh