OH2

Nieuw ontmoetingshuis voor mensen met jongdementie
Personen met jongdementie kunnen in Genk voortaan terecht in een ontmoetingshuis. Hier kunnen ze samen met lotgenoten een leuke en zinvolle dag doorbrengen. Familiehulp, ZOG en vzw Menos zetten samen het initiatief op poten.

Momenteel hebben in Vlaanderen 2.000 tot 4.000 personen jongdementie. Bij deze vorm van dementie starten de symptomen al tussen de leeftijd van 40 tot 65 jaar. Het ziekteproces verloopt sneller en de erfelijke factor speelt een grotere rol.

Onderbelicht
Jongdementie blijft als ziekte nog vaak onderbelicht, waardoor gerichte zorg voor deze mensen te weinig voorhanden is. Familiehulp, ZOG en VZW Menos sloegen de handen in elkaar boksten een ontmoetingshuis voor uit de grond. “Het Ontmoetingshuis Jongdementie wil deze mensen een plaats bieden waar ze samen met lotgenoten een leuke en zinvolle dag kunnen doorbrengen”, zegt Iete Reynders, regiodirecteur bij Familiehulp Genk.

“Onze verzorgers organiseren activiteiten die sterk aanleunen bij de interesses en mogelijkheden van mensen met jongdementie. Zo kunnen zij vooral zichzelf zijn. We verlenen een afgestemde en maximaal belevingsgerichte zorg, waarbij we altijd rekening houden met de gevoelens, mogelijkheden en noden van onze klanten.”

Ook familieleden en mantelzorgers zijn altijd welkom in het Ontmoetingshuis. “Naast een kopje koffie en een gezellige babbel kunnen zij altijd bij ons terecht voor tips, advies, vragen en suggesties”, aldus Reynders.

Praktisch
Het Ontmoetingshuis bevindt zich in zaal ’t Trefpunt van het woonzorgcentrum Toermalien (Welzijnscampus 15 te Genk). Het is geopend op woensdag van 13.00u tot 16.00u en vrijdag van 9.00u tot 16.00u. Mensen betalen een kostprijs die afhankelijk is van het gezinsinkomen. Voor meer informatie kan je altijd mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar 089 62 91 40.

Bron: HLN 6 februari 2020
Foto: (c) RV