PiB.png

 

De week van de jonge mantelzorger

Dementie op jonge leeftijd treft gezinnen die midden in het leven staan. Voor deze gezinnen is het een hele uitdaging om de zorg voor hun naaste ment dementie te combineren met werk, studie, het gezinsleven en vrije tijd. Om jonge mantelzorgers te helpen met het vinden van de juiste balans is het online ondersteuningsprogramma Partner in Balans programma aangepast op hun specifieke behoeften. 

Het door het Alzheimer Centrum Limburg ontwikkelde online Partner in Balans programma (www.partnerinbalans.nl) helpt naasten van mensen met dementie om te gaan met een steeds veranderende situatie. Partner in Balans bevat nu ook verschillende thematische modules voor jongeren met een ouder met dementie op jonge leeftijd. Deze modules gaan bijvoorbeeld over acceptatie, communicatie, de impact op het gezinsleven en zorgen over erfelijke belasting. Onder begeleiding van een persoonlijke coach (casemanager dementie of psycholoog) gaan jonge mantelzorgers online aan de slag en bekijken video’s van lotgenoten, lezen persoonlijke verhalen en tips, maken reflectieopdrachten en stellen persoonlijke doelen. 

"Het is fijn dat er nu ondersteuning is voor jongeren die een ouder hebben met dementie. Dit helpt bij het vinden van de juiste balans."

– Kimberly, heeft een 57-jarige vader met de ziekte van Alzheimer –

In 2019 hebben er twee pilotonderzoeken plaatsgevonden naar deze nieuwe Partner in Balans modules voor jonge mantelzorgers. Hun ervaringen waren zeer positief. Het Partner in Balans programma zorgde bijvoorbeeld voor een diepgaander contact met hun casemanager dementie of psycholoog. Ook gaven de mantelzorgers aan hun opgedane kennis en vaardigheden toe te passen in hun dagelijks leven. Dit is een mooi resultaat! Daarom maken we deze modules momenteel definitief beschikbaar voor zorgorganisaties. Casemanagers dementie of psychologen kunnen het Partner in Balans programma dus gebruiken om gezinnen van jong mensen met dementie te ondersteunen. Er zijn aparte modules voor partners, kinderen en andere familieleden van jonge mensen met dementie.

"Ik merkte duidelijk dat mijn deelnemer dingen anders ging doen door Partner in Balans. De ziekte van haar vader werd bijvoorbeeld beter bespreekbaar."

– Casemanager dementie, na afloop van het pilotonderzoek –

Ben jij een jonge mantelzorger van iemand met dementie? Of ben jij een casemanager dementie, psycholoog of andere zorgprofessional die jonge mantelzorgers ondersteunt? En heb je interesse in het Partner in Balans programma? Neem dan gerust contact met ons op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.