F sympTerugblik symposium jongdementie - impressie van een deelnemer

Vol verwachting en met de nodige spanning ’s morgens ingelogd op de link voor het symposium jongdementie. De laatste maanden was het heel hectisch voor onze collega en bezielster van het symposium, Annemie Janssens; de stijgende coronacijfers zorgden op het laatste moment toch nog voor een switch naar een onlinegebeuren.

In de voormiddag kregen we na een korte intro van Jurn Verschraegen, directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, een duidelijke uiteenzetting door Prof. dr. Mathieu Vandenbulcke (dementie op jonge leeftijd door de bril van een arts-onderzoeker), Prof. dr. Marjolein de Vugt (de juiste zorg bij dementie op jonge leeftijd) en Prof. dr. Raymond Koopmans (palliatieve zorg voor jonge mensen met dementie: anders dan voor ouderen). Sara Van Boxstael (VRT) begeleidde ons als gastvrouw naadloos van de ene naar de andere spreker, en zorgde er voor dat onze vragen -gesteld via chat- beantwoord werden door de sprekers.

Tussendoor konden we genieten van de columns van Paul Goossens, lid van de ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’. Door eigen werk voor te lezen gaf hij een stem aan alle mensen met dementie op jonge leeftijd. Een stem van hoop, dat er nog veel mogelijk is ook al heb je dementie, een stem met veerkracht, waardoor we als toehoorders energie kregen om ons te blijven inzetten.

In de namiddag konden we kiezen uit verschillende workshops: Liefde en een zinvol leven in tijden van jongdementie, Frontotemporale dementie: een dementie met vele gezichten, Arbeid en dementie op jonge leeftijd, Ondersteunen van levenskwaliteit tot aan het einde bij mensen met jongdementie en eHealth ondersteuning voor mantelzorgers bij dementie op jonge leeftijd. Ik volgde de workshop Arbeid en dementie op jonge leeftijd en kreeg concrete handvaten aangeboden van de gastsprekers om mensen met jongdementie zo lang mogelijk aan het werk te houden. Met dank ook aan Laura Weyns voor de warmmenselijke begeleiding als gastvrouw.

In de workshop eHealth ondersteuning voor mantelzorgers bij dementie op jonge leeftijd kregen we uitgebreide informatie over eHealth ondersteuningsprogramma’s voor mantelzorgers van mensen met dementie op jonge leeftijd én hoe hiermee aan de slag gaan als professional. De workshops waren goed qua timing, niet te lang, niet te kort. Er was tijdens de pauze gelegenheid om digitaal te netwerken, en ook de voorziene kwis kon online plaatsvinden. De gelukkige winnaar kreeg ... een vakantiebon van vakantiedomein Polderwind in Zuienkerke cadeau.

Sigrid De Geyter, regionaal expertisecentrum dementie Memo