Informatieve boeken:

maestro stromae

Maestro Stromae - Simplified Stories

Simplified Stories zijn vereenvoudigde versies van bestaande boeken. Ze moedigen mensen met beginnende dementie aan om te blijven lezen. Simplified Stories vertellen de essentie van een verhaal, met kortere zinnen en makkelijkere woorden. Aange­paste typografie, extra afbeeldingen en korte samenvattingen zorgen voor geheugensteuntjes. Het eerste boek in de reeks Simplified Stories is een aangepaste versie van de biografie, Maestro Stromae, over het leven van popster Paul Van Haver. Het boek Meastro Stromae werd beloond met een zilveren award op het 'Cannes Lions Festival'.

Interesse?Je leest er hier meer over

 

Dementie op jonge leeftijd: bijzondere zorg voor een bijzondere doelgroep. Impact, kenmerken, zorg en behandeling
Bakker, C., Van Vliet, D. & de Vugt, M. (2013)

Het boek geeft aanknopingspunten voor het ontwikkelen van praktische richtlijnen voor de omgang en voor het ontwikkelen van passende voorzieningen voor deze bijzondere groep.

 LC CVR dementie jonge leeftijd 600

Dementie op jonge leeftijd 

Annemie Janssens & Marjolein De Vugt (nieuwe uitgave)

ISBN: 978 94 014 6718 6

Dit boek is een volledige gids voor jonge mensen met dementie, hun familie en hulpverleners die op zoek zijn naar een omvattend beeld bij dementie op jonge leeftijd.

Experten uit Vlaanderen en Nederland beschrijven elk aspect van het leven met dementie, van symptomen en diagnose over medicatie en behandeling, tot de gevolgen voor het gezin en de bestaande vormen van ondersteuning voor alle betrokkenen. Met persoonlijkegetuigenissen, concrete tips en een rijkdom aan informatie die helpt bij het herwinnen van de controle over het leven.

Interesse? Bestel hier (Dementie op jonge leeftijd | Annemie Janssens & Marjolein De Vugt (nieuwe uitgave) - Expertisecentrum Dementie Vlaanderen)

N picture brochure JD VAL

Dementie op jonge leeftijd
Alzheimer Liga Vlaanderen

Men spreekt van jongdementie wanneer de eerste symptomen en de klinische diagnose 'dementie' voor de leeftijd van 65 jaar valt. Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40 en 65 jaar. Deze brochure gaat speciaal in op de symptomen die optreden als mensen op jonge leeftijd te maken krijgen met dementie. Men bespreekt de gevolgen en zet belangrijke instanties en adressen op een rij.

Interesse? Je kan de brochure hier aanvragen.

Kaft HHIJH

Het huis in je hoofd
Susan Willems (2018)

Prentenboek dat op een eenvoudige manier uitlegt hoe je brein werkt en wat de ziekte van Alzheimer met je brein doet. Het boek is gemaakt door een “ervaringsdeskundige” om haar kinderen, toen basisschoolleeftijd, uit te leggen wat de ziekte met hun nog jonge oma deed.

Interesse? Bestel hier.

 

Ervaringsverhalen:

 

4.jpg

 Mijn veelbesproken euthanasie / Arkesteijn, Gerda -

Voorburg : U2pi, 2013. - 203 p. - ISBN 978-90-8759-396-4

3.jpg

 Jongdementie : de beklimming van de berg Alzheimer - Verschraegen, Jurn ; Vandenbulcke, Mathieu ; de Leeuw, Rick 

Berchem : EPO, 2017. - 143 p. - ISBN 978-94-6267-107

Verslag van een reis naar Nepal met de beklimming van een berg door drie mensen met vroege dementie met hun partners. Met een documentaire op dvd.

2.jpg

 Voor ik vergeet : mijn leven met jondementie - Bryden, Christine 

Antwerpen : Manteau, WPG, 2016. - 253 p. - ISBN 978-90-223-3324-2

Het opmerkelijke levensverhaal van een Belgisch-Australische vrouw die al twintig jaar leeft met de diagnose jongdementie. Hoe voelt het als de mist in je hoofd almaar dichter wordt?

1.jpg

Dat dingetje waar jij van houdt : liefde voor een partner met dementie - van Lieshoud, Atie 

Zoelen : Uitgeverij Blooming, 2017. - 135 p. - ISBN 978 90 8234 483 4

Pieter is net 55 jaar als bij hem fronto temporale dementie wordt geconstateerd. Wat de diagnose voor hem betekent is slechts bij benadering vast te stellen, voor zijn vrouw Atie valt alles op z'n plek

de zoektocht2.png

Sandy van Rossum- ‘t Hort - De zoektocht naar het onbekende

Sandy doet haar verhaal over de zoektocht naar frontotemporale dementie bij haar man Maarten.

Om een boek te reserveren kunt u mailen met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie over het boek staat ook op: https://www.facebook.com/dezoektochtnaarhetonbekende/

MIST
MIST - partners van jonge mensen met dementie
Tineke Reijbroek en Dorris Duurland (2017)
 
In het boek ‘MIST – partners van jonge mensen met dementie’ komen vijftien ervaringsdeskundigen in beeld en aan het woord. Een indringend document dat inzicht geeft in de wereld van gezinnen van jonge mensen met dementie.
 
De samenstellers van het boek zijn Tineke Reijbroek (ontwerper) en Dorris Duurland (sociaal fotograaf). Bart, de man van Tineke, kreeg dementie op jonge leeftijd en is in 2015 overleden. 

www.mist-jong-dementie.nl

mama

Voor altijd mijn mama

Aerts, K. (2015)

In ‘Voor altijd mijn mama’ vertelt Kathleen Aerts (ex-zangeres van K3) heel open over de weg die ze samen met haar moeder heeft afgelegd. Van de twijfels én de mooie momenten samen na de diagnose tot de donkere tijden in het ziekenhuis. Een getuigenis die niemand onberoerd zal laten.

Interesse? Je kan het boek hier bestellen.

 005

Het doet pijn te beseffen hoe het verder gaat
Arkesteijn, G. (2011)

ISBN: 978 9 0875 9203 5

In 2010 wordt bij Gerda de ziekte van Alzheimer geconstateerd. Zij is dan pas 50 jaar en realiseert zich dat zij als persoon met jongdementie hetzelfde lot zal moeten ondergaan als haar moeder. In dit boek beschrijft Gerda haar gevoelens zoals angst, verdriet, boosheid, maar ook humor. Zij hoopt met haar boek meer aandacht te vragen voor personen met jongdementie.

Ik ben niet kwijt
Bommel van, S. (2012)

ISBN: 978 90 446 2217 1

Thom en Sjef zijn dertig jaar samen als blijkt dat Thom aan het dementeren is. Langzaam ziet Sjef zijn bruisende, intelligente en sociale partner veranderen in een onzekere en opvliegende man. In dit openhartige en ontroerende verslag beschrijft Sjef zijn leven met Thom, waarin hij probeert het verwoestende effect van dementie langzaam een plek te geven.

Ik mis mezelf
Genova, L. (2011)

ISBN: 978 9 0499 5106 1

De debuutroman van de gepromoveerde Amerikaanse neurowetenschapster is een aangrijpend verslag van een onomkeerbaar proces waarin je de greep op je leven en jezelf kwijtraakt. Door de grote empathie en de positieve toon, die benadrukt dat er ook winstpunten zijn, is dit goed vertaalde boek een must voor ieder die met (vroege) ziekte van Alzheimer te maken heeft.

Boek enkel nog te koop als e-book en te ontlenen in bibliotheken.

De woestenij
Harvey, S. (2009)

ISBN: 978 90 414 1364 2

De architect Jake Jameson is vijfenzestig en heeft alzheimer. Aan de hand van zijn herinneringen krijgen we zijn levensverhaal mee en al snel realiseren we ons dat Jakes herinneringen onbetrouwbaar zijn. Daarnaast beschrijft De woestenij wat Jakes ziekte betekent voor zijn naasten. Dit boek biedt een knappe en indringende beschrijving van een leven met alzheimer.

Boek enkel nog te koop als e-boek en te ontlenen in bibliotheken.

 009

Een vreemde kostganger in mijn hoofd
Rossum Van, E. (2009)

ISBN: 978 90 551 5155 4

In dit boek doet Evert van Rossum verslag van de obstakels die iemand die op relatief jonge leeftijd begint met dementeren dagelijks tegenkomt. Met een bewonderenswaardige eerlijkheid en veel gevoel voor humor beschrijft hij de glijbaan waarop hij terecht is gekomen.

Boek enkel nog te koop als e-boek en te ontlenen in bibliotheken.

Gesloten luiken
Vermot, M.S. (2001)

ISBN: 978 90 682 2810 6

Eva heeft haar vader altijd mateloos bewonderd. Maar nu moet ze toezien hoe hij langzaamaan helemaal aftakelt. 'Alzheimer,' klinkt het vonnis van de artsen. Een naam die klinkt als een dodenkamp, vindt Eva. Een naam die niet past bij haar vader. (boek vanaf 13 jaar)

Boek enkel nog te ontlenen in bibliotheken.

 

DVD's:

Filmposter_Papav3.png

Papa 

Gordijn, Josselin ; Verheijen, Jet, 2015. - 19 min.

Renée was dertien toen er bij haar vader (toen 51) een vorm van dementie werd geconstateerd. Een periode van grote veranderingen brak aan, met als dieptepunt dat vader Jan Willem niet meer thuis kon wonen.

Roy.png

Mijn kind heeft dementie : Roy, Roan 

Jansma, Klaas regisseur ; Wolswijk, Pieter regisseur. - Nijmegen : Pieter Wolswijk Videoproducties, 2015.

Roy heeft een normale jeugd, samen met zijn jongere zus met wie hij veel optrekt.
De eerste ziekteverschijnselen doen zich voor rond zijn 23e, maar pas veel later wordt Frontotemporale Dementie (FTD) gediagnosticeerd.

Still Alice Movie Poster

Still Alice

‘Still Alice’ is een Amerikaans drama uit 2014 onder regie van Richard Glatzer en Wash West met Julianne Moore en Alec Baldwin in de hoofdrollen. In de film krijgt hoogleraar Taalkunde Alice Howland op jonge leeftijd te horen dat ze de ziekte van Alzheimer heeft. Ze worstelt met haar aandoening en dat heeft een grote impact op haar werk, huwelijk en familie. Julianne Moore won voor haar rol als Alice Howland, het hoofdpersonage met jongdementie, onder meer de Oscar, Golden Globe en BAFTA-award voor beste hoofdrolspeelster.

Bekijk hier de trailer van de film 'Still Alice'.

Ontregeld: een drieluik over FTD
Wolswijk, P. & Jansma, K (2007)

Aan de hand van 3 voorbeelden laat de film zien hoe het leven van personen met frontotemporale dementie ingrijpend is gewijzigd en welke gevolgen dat heeft voor de mensen om hen heen. Deze film gaat in op hoe het gedrag en het gevoelsleven van personen met frontotemporale dementie verandert.

Gerrit & Joke

Gerrit is 58 als hij hoort dat hij aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Samen met Joke zoekt hij een manier om te leven met dementie en gaat hij de strijd aan. Aanvankelijk blijft Gerrit thuis wonen. De toenemende zorg en begeleiding wordt voor zowel Gerrit als Joke zeer belastend. Na verloop van tijd wordt hij opgenomen op een verpleeghuisafdeling voor jonge mensen met dementie.
De film (52 min.) geeft een realistisch beeld over leven met dementie, de wens tot euthanasie en de rol en invloed hierop van de zorgverlener. De impact op een echtpaar als een van beiden getroffen wordt door dementie is voelbaar. Er is een boekje bij met tips over het werken met deze dvd.

 

Brochures:

 

Websites:

Wetenschappelijke publicaties/artikelen: