irene heger

kay deckers co

Dr. Kay Deckers en drs. Irene Heger werken beiden binnen het MijnBreincoach projectvan het Alzheimer Centrum Limburg.  Binnen dit project wordt er onderzoek gedaan naar veranderbare risicofactoren en beschermende factoren van dementie. Dit betekent dat Kay en Irene onderzoek doen naar wat mensen zélf kunnen doen om het risico op dementie te verkleinen. 

Preventie van dementie: is dat mogelijk?
Een grootschalig internationaal onderzoek laat zien dat 1 op de 3 gevallen van dementie te voorkomen is door leefstijlverandering. Dit geldt met name voor mensen van middelbare leeftijd. De verschillende onderzoeken in het proefschrift van Kay laten zien welke leefstijlfactoren van belang zijn voor dementie, namelijk: voeding, lichaamsbeweging, roken, alcoholgebruik, cognitieve activiteit, depressie, obesitas, coronaire hartziekten, chronische nierziekten, diabetes, hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk. Dit onderzoek heeft uiteindelijk geleid tot de ontwikkeling van een innovatief instrument waarmee we per persoon iemands mogelijkheden voor preventie kunnen inzien: de “LIfestyle for BRAinhealth” index (LIBRA-index). 

Bewustwordingscampagne en MijnBreincoach app
Het is natuurlijk goed nieuws voor zowel de wetenschap als de maatschappij dat we steeds meer te weten komen over de mogelijkheden van preventie van dementie. Uit recent onderzoek van Kay en Irene blijkt echter dat slechts weinig mensen op de hoogte zijn van de relatie tussen een gezonde leefstijl en hersengezondheid (in onze steekproef in Limburg 44%). 

Daarom heeft het Alzheimer Centrum Limburg in maart 2018 een bewustwordingscampagne gelanceerd in de provincie Limburg met de slogan “we zijn zelf het medicijn”. Er is een vriendenprogramma voor bedrijven en instellingen die graag betrokken willen zijn bij deze campagne, bijvoorbeeld door het ophangen van een poster of het organiseren van een campagneactiviteit. Ook hebben we een app ontwikkeld waarmee mensen hun eigen hersengezondheid (o.b.v. de leefstijlfactoren) kunnen uitrekenen en geholpen worden met het zetten van kleine en haalbare stappen naar een gezondere leefstijl, en daarmee gezondere hersenen. De campagne loopt tot begin 2019 en ons doel is om zoveel mogelijk mensen te bereiken met de boodschap dat leefstijl van invloed is op je hersengezondheid en daarmee op het risico op dementie. 

Meer informatie?
Bent u geïnteresseerd in dit onderwerp en wilt u hier meer over weten? Bekijk dan eens de campagnewebsitewww.wezijnzelfhetmedicijn.nlof download gratis de MijnBreincoach app (zoek in uw appstore op “Breincoach”). Ook kunt u contact opnemen met Kay (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Irene (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).