brittjeannette

Britt Appelhof
Britt Appelhof heeft Neuropsychologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en werkt sinds maart 2014 als psycholoog bij Archipel Zorggroep te Eindhoven. Sinds januari 2015 combineert zij haar werk in de klinische praktijk met een promotieonderzoek bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc , waarbij zij onderzoek doet naar de effectiviteit van een zorgprogramma op de behandeling van moeilijk hanteerbaar gedrag bij jonge mensen met een dementie in het verpleeghuis (BEYOND-II studie).

Jeannette van Duinen
Jeannette van Duinen heeft Psychogerontologie gestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na haar studeren heeft ze van 2010 tot 2015 als docent gewerkt op de afdeling Ontwikkelingspsychologie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds januari 2015 werkt zij aan een promotieonderzoek bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc , waarbij zij onderzoek doet naar de effectiviteit van een zorgprogramma op de behandeling van moeilijk hanteerbaar gedrag bij jonge mensen met een dementie in het verpleeghuis (BEYOND-II studie).

De Beyond-II study, wat houdt het project in?
In Nederland zijn naar schatting zo’n 12.000 mensen waarbij de dementie voor het 65e levensjaar aanvangt. Het progressieve karakter van de aandoening leidt veelal tot opname in het verpleeghuis. Uit eerder onderzoek (BEYOND-I studie) blijkt dat moeilijk hanteerbaar gedrag zoals (depressie, angst, agressie, wanen en hallucinaties) veel meer voorkomt op woonafdelingen voor jonge mensen met dementie dan op woonafdelingen voor ouderen met dementie. Daarnaast krijgen zij bij moeilijk hanteerbaar vaker dan ouderen gedragsregulerende medicatie voorgeschreven.
In de Behavior in Young ONset Dementia II (BEYOND-II) studie wordt een al bestaand zorgprogramma ‘Grip op probleemgedrag’ dat effectief is gebleken in de behandeling van moeilijk hanteerbaar gedrag bij ouderen mensen met een dementie, doorontwikkeld en geïmplementeerd op woonafdelingen voor jonge mensen met dementie. Het doel is om met dit zorgprogramma een afname van moeilijk hanteerbaar gedrag, medicatiegebruik en belasting van zorgmedewerkers te realiseren.

Wie voert het onderzoek uit?
Dit onderzoek is een samenwerkingsverband van het Radboudumc, het VU medisch centrum, Alzheimercentrum Limburg, het UMCG, Alzheimer Nederland, het Kenniscentrum Dementie op Jonge leeftijd, Archipel Zorggroep en Stichting Florence.
Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMW, Alzheimer Nederland, Archipel Zorggroep, Stichting Florence en Stichting Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd

Fase van het onderzoek
Het onderzoek is in de implementatie fase. Vanaf september 2015 tot maart 2017 werken 13 instellingen met een specialistische afdeling voor jonge mensen met een dementie met het zorgprogramma.

Bent u geïnteresseerd?
Indien u meer wilt weten over Beyond-II kunt u contact opnemen met: Britt Appelhof en Jeannette van Duinen.
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.