deliane

Deliane van Vliet

Deliane van Vliet werd op 22 november 1981 geboren in Oss. Ze studeerde Neuro- en revalidatiepsychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na haar opleiding werkte ze bij het Neuro- cognitief Centrum Nederland in Utrecht. Daarnaast startte zij als onderzoeksassistent bij het Centrum voor Kinder- en Jeugd- psychiatrie Karakter in Nijmegen/Universiteit van Maastricht. In 2007 begon zij met haar promotieonderzoek bij de afdeling Psychiatrie & Neuropsychologie aan de Universiteit van Maastricht/ Alzheimer Centrum Limburg, waarbij zij gedurende vier jaar de kenmerken en impact van dementie op jonge leeftijd onderzocht met de gegevens van de NeedYD-studie. Het onderzoek dat zij in deze periode uitvoerde, staat beschreven in het proefschrift ‘Young onset dementia: Characteristics and impact’. Momenteel werkt Deliane als Postdoc-onderzoeker bij de afdeling Eerstelijns- geneeskunde van het Radboudumc in Nijmegen aan een studie (Spankracht-project) waarbij een dagbestedingsplan wordt ontwikkeld voor jonge mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Het Spankracht-project

Dementie op jonge leeftijd heeft ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven. Belangrijke taken zoals een beroep uitoefenen of het opvoeden van kinderen kunnen minder goed uitgevoerd worden. Veel jonge mensen met dementie vinden het moeilijk om hun dagen zinvol in te vullen. Het huidige project is opgezet omdat kennis ontbreekt over welke activiteiten en dagbesteding ingezet kunnen worden om ervoor te zorgen dat jonge mensen met dementie, samen met hun mantelzorgers, hun dagelijks leven kunnen vormgeven.
Het doel van dit onderzoek was een werkboek te ontwikkelen voor thuiswonende jonge mensen met dementie en hun mantelzorgers om hen te helpen hun dag invulling te geven. Om dit te onderzoeken zijn groepsbijeenkomsten georganiseerd met jonge mensen met dementie en hun mantelzorgers, waarin: 1) verkend werd welke aspecten van het dagelijks leven bijdragen aan het gevoel zinvol te zijn voor jonge mensen met dementie en 2) bediscussieerd werd hoe een werkboek voor jonge personen met dementie en hun mantelzorgers eruit zou moeten zien om deze aspecten van het dagelijks leven invulling te geven. Op basis hiervan is een concept van het werkboek ontwikkeld, dat geëvalueerd werd door een panel van zorgprofessionals, jonge mensen met dementie en mantelzorgers. Daarna is het aangepaste concept-plan getest door een aantal jonge mensen met dementie. De feedback van de gebruikers is verwerkt tot een definitieve versie van het dagbestedings-plan.

Wie voert het onderzoek uit?

Het onderzoek wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen het Radboud Alzheimer Centrum en het Alzheimer Centrum Limburg. Dit onderzoek wordt gefinancierd door Alzheimer Nederland

Resultaten van het onderzoek

Het resultaat van dit project is het SPANkracht-pakket. SPANkracht staat voor: Een Sociale, Plezierige, Actieve en Nuttige daginvulling op basis van eigen Kracht.

Het SPANkracht-pakket bestaat uit 2 onderdelen:

(1) De SPANkracht-gids: deze bestaat uit algemene achtergrondinformatie en advies over hoe activiteiten aangepast en gestructureerd kunnen worden. Daarnaast is er een hulpwijzer in opgenomen die verwijst naar relevante hulp-en ondersteuningsmogelijkheden met betrekking tot dagbesteding voor mensen met dementie en mantelzorgers. De SPANkracht-gids benadrukt het belang van het focussen op wat iemand nog wel kan en op de mogelijkheden om nuttig te zijn in het dagelijks leven, waarmee het beoogt het zelfvertrouwen en betrokkenheid in de samenleving te vergroten.

(2) Het SPANkracht-werkboek: hierin worden de persoon met dementie en de mantelzorger richtlijnen en oefeningen geboden om een persoonlijk dagbestedingdsplan op te stellen, dat voldoet aan hun wensen en behoeften. Het bevat concrete voorbeelden van sociale, plezierige, actieve en nuttige activiteiten, zoals klusjes, werkgerelateerde activiteiten, contact met lotgenoten of hobbies.

Fase van het onderzoek
Dit onderzoek is in de afrondende fase. De onderzoekers zijn in gesprek met Alzheimer Nederland om het pakket verder vorm te geven en uit te brengen.

Contact
Indien u meer wilt weten over SPANkracht kunt u contact opnemen met: Deliane van Vliet, telnr. 024-3655324, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Debby Gerritsen: telnr. 024-3619588, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.